Çorum İli'nin 45 km güneyinde ve Hattuşa'nın (Boğazköy) 36 km kuzeydoğusunda yer alan Alacahöyük, Hattiler'in önemli bir kentiydi. MÖ 4.500 yılına Kalkolitik döneme kadar uzanır ve Hititlerin en önemli merkezlerinden biriydi.
Alan ilk olarak 1835'te WC Hamilton tarafından keşfedildi. 1861'de Fransız arkeolog George Perrot tarafından başlayan kapsamlı kazılara yol açtı. 1907'de başlayan ancak çok kısa süren bir diğer kazı, Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kendi parasıyla 1935'te yeniden yapılmıştır. O zamandan beri kurumlar ve üniversiteler tarafından birçok kazı yapılmıştır. 1997 yılından bu yana kazıları Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığında Ankara Üniversitesi yürütmektedir.
Alacahöyük ören yerinde toprak altına gömülü on beş tabaka yerleşim vardır. Alacahöyük'ün en önemli buluntuları Hitit öncesi kral mezarlarından MÖ 3.000 yıllarına tarihlenen silahlar, altın ve gümüş kaplar ve takılar ile bronz ve kilden yapılmış hayvan heykelleri gibi eserlerdir. Mezarlarda bulunan silah ve takıların yanı sıra sandalyeler, altın broşlar, kemer tokaları ve altın varaklı figürler de vardı. Bu eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir.
ALACA HÖYÜK HARİTADA NEREDE
Alacahöyük'te en az iki kapı vardı. Sadece ana duvarları bulunan Batı Kapısı, Hatusa Yerkapısı ile benzerlikler taşıyordu. Güneydeki Sfenks Kapısı şehrin ana kapısıydı. Bu kapı, dışa bakan iki büyük sfenksle çevrilidir. Söve üzerinde pençelerinde tavşan tutan çifte kartal kabartması bulunmaktadır. Kapının her iki yanındaki duvarlarda iki kabartma daha vardır: Tahtına oturtulmuş bir tanrıça, kral, kraliçe ve rahiple birlikte hava tanrısının bulunduğu bir alay ve onları takip eden kurbanlık hayvanlar. Kabartma ve sfenkslerin çoğu M.Ö. 1400 yılına tarihlenmektedir. Taş kabartma ve sfenkslerin orijinalleri de Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir.
Alacahöyük'te bugün MÖ 1.240'a tarihlenen 135 x 150 m boyutlarında bir baraj ayakta kalmıştır. Anadolu'da kuraklığa karşı tanrıça Hebat adına MÖ 1.200 yılında Kral IV.
RESİM GALERİ
NOT : RESİMLERİ BÜYÜTMEK İÇİN,RESMİN ÜZERİNE TIKLAYIN
YORUMUNUZU YAZINIZ:
0 comments: