Arslantepe, Yakın Doğu'nun başlıca uygarlıklarının kavşağında Malatya'da, şehir merkezine 7 km, Fırat'ın sağ kıyısına 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Arslantepe'nin adı, bölgede kazılan aslan (Türkçesi "Arslan") heykellerinden gelmektedir. Yerleşmenin Kalkolitik Çağ'dan beri yerleşim gördüğü bilinmektedir.
Hitit döneminin tüm çağlarında önemli bir Hitit yerleşimiydi ve daha sonra bir Geç Hitit şehir devleti olarak önemli bir yerleşim yeri haline geldi. Daha sonra, bölge MS 5. ila 6. yüzyıllara kadar Romalılar tarafından iskan edilmiş ve 11. yüzyıla kadar Bizanslılar tarafından nekropol olarak kullanılmıştır.
HARİTADAKİ YERİ
Arslantepe ilk olarak 1932'den 1939'a kadar Fransız arkeolog Louis Delaporte tarafından kazılmıştır. Geç Hitit tabakasında yapılan kazılarda geç Hitit Sarayına rastlanmıştır. 1946'dan 1951'e kadar, Claude FA Schaeffer sahada bazı araştırmalar yaptı. Roma Sapienza Üniversitesi'nin İtalyan Arkeolojik Keşfi, 50 yılı aşkın süredir kapsamlı kazılar yürütüyor.
Arslantepe'deki ilk İtalyan kazıları 1961'de başladı ve 1968 yılına kadar Profesör Piero Meriggi ve Salvatore M. Puglisi başkanlığında sürdürüldü. Alanda yer alan birçok medeniyetin zengin materyallerini gün ışığına çıkardılar. Alba Palmieri, 1970'lerde kazının denetimini devraldı. Bugün arkeolojik araştırmaları Marcella Frangipane tarafından yönetiliyor. Arslantepe'deki saray ve alan şu anda Açık Hava Müzesi olarak ziyarete açık. 4.000'den fazla arkeolojik eser restore edilerek Malatya Müzesi'nde sergilendi.
Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Dünya mirası geçici listesi: Arslantepe
YORUMUNUZU YAZINIZ:
0 comments: