ARKADAŞLAR MUTLAKA YORUMLARINIZI YAZINIZ.BİZİ TAKİP EDİNİZ
Blaundos antik kentinde duvar resimleri ve hazinelerle dolu 400 taş oyma oda mezar keşfedildi - Edonikon Turkiyenin Bilgi Koridoru

slider

Navigation

Blaundos antik kentinde duvar resimleri ve hazinelerle dolu 400 taş oyma oda mezar keşfedildi

Türkiye'deki arkeologlar, 1800 yıl öncesine tarihlenen ve dünyanın en büyük kayaya oyulmuş oda mezar

Blaundos antik kentinde duvar resimleri ve hazinelerle dolu 400 taş oyma oda mezar keşfedildi





Türkiye'deki arkeologlar, 1800 yıl öncesine tarihlenen ve dünyanın en büyük kayaya oyulmuş oda mezar nekropollerinden birinin bir parçasını oluşturan 400 kayaya oyulmuş oda mezarı keşfettiler.

Ekip, şu anda Türkiye olan Ege Denizi'nin yaklaşık 110 mil (180 kilometre) doğusunda bulunan Blaundos antik kentinde (Blaundus olarak da bilinir) mezarları buldu. Şehir, Büyük İskender döneminde kurulmuş ve Roma ve Bizans dönemlerinde varlığını sürdürmüştür.

Türkiye'deki Uşak Üniversitesi'nde arkeolog ve Blaundos Kazı Projesi başkanı Birol Can, mezarların birçoğunda birden fazla ölü kişinin bulunduğu lahitlerle dolu olduğunu ve ailelerin bu mezarları nesiller boyu gömmek için kullandıklarına dair bir ipucu olduğunu söyledi.

Can, "İçinde çok sayıda lahitin bulunduğu Blaundos kaya mezar odalarının aile mezarı olarak kullanıldığını, ölen her aile ferdi için mezarların yeniden açılarak defin töreni yapılıp tekrar kapatıldığını düşünüyoruz" dedi. Bir e-postada Canlı Bilim.


RESİMLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLA


Can, Blaundos kentinin, dünyanın en uzun kanyon sistemlerinden biri olan uçsuz bucaksız Uşak kanyonlarının bir kolu olan bir vadiyle çevrili bir tepede yer aldığını söyledi. Blaundos halkı nekropolü kanyonun yamaçlarına inşa etmiştir. Kenti çevreleyen yamaçların kayalık doğası nedeniyle en çok tercih edilen gömme tekniği, sağlam kayalara oyulmuş oda biçimli mezarlardır” dedi. 

Arkeologlar nekropol hakkında 150 yılı aşkın süredir bilgi sahibi olmalarına rağmen Blaundos'ta hiçbir zaman sistematik bir kazı yapmamışlar, bu nedenle Can'ın ekibi 2018 yılında harabeleri belgelemek ve koruma projeleri hazırlamak amacıyla kazı projesine başladı. Şimdiye kadar iki tapınak, bir tiyatro, bir hamam, bir spor salonu, bir bazilika, şehir surları ve bir kapı, su kemerleri, heroon olarak bilinen eski bir Yunan veya Roma kahramanına adanmış bir türbe ve kaya-- tespit ettiler. oda mezarları kesti.

Bunların dışında halen yerin altında çok sayıda dini, kamusal ve sivil yapının olduğunu biliyoruz.


Vadideki mezarlar
2018'de, kayaya oyulmuş oda mezarlarından birini kazarken, arkeologlar MS ikinci ila üçüncü yüzyıllara tarihlenen insan kemikleri buldular. Bu nedenle, 2021'de ekip nekropolise odaklandı. Can, "Zaman zaman tehlikeli olan bu çalışma sonucunda yüzeyde fark edilebilen 400'e yakın kayaya oyulmuş oda mezarın belgelenmesi tamamlandı" dedi.

Blaundos antik kentinde duvar resimleri ve hazinelerle dolu 400 taş oyma oda mezar keşfedildi


Bununla birlikte, nekropol, yüzyıllar boyunca mezarlardan değerli mücevherleri ve diğer eserleri çaldıkları için definleri yok eden mezar soyguncuları için bir sıcak noktaydı. Arkeologlar, ölen kişilerin Roma dönemine ait olduğuna dair hâlâ pek çok ipucu buldular. Örneğin, kazılan mezarlarda bulunan çanak çömlek parçaları ve sikkeler, bunların Roma Dönemi'ne, MS 2.-4. yüzyıllara tarihlendiğini göstermektedir. Ayrıca mezarların duvarlarını, tonozlarını ve tavanlarını kaplayan duvar resimlerinin tekniği ve üzerlerinde betimlenen bitkisel ve figüratif sahnelerin üslubu da Roma özelliklerini göstermektedir." dedi.

Ekip, tek odalı odaların yanı sıra "odaların birbiri ardına düzenlenmesiyle oluşan karmaşık yapılar" da dahil olmak üzere farklı tipte kaya mezarları bulduğunu söyledi. "Bu odalar tek seferde oluşturulmamıştır. Bu mezarların orijinalinde tek kişilik oda olarak tasarlandığı duvarlardaki izlerinden anlaşılmaktadır. Ancak zamanla bu tek kişilik odada defnedilecek yer kalmayınca oda yıkılmıştır. içeriye doğru genişledi ve ikinci, üçüncü ve ardından dördüncü odalar eklendi."


Can, bazı mezarlarda, ölen kişiye öbür dünyada yardımcı olması muhtemel eserler olduğunu söyledi. Aynalar, taçlar, yüzükler, bilezikler, saç tokaları, tıbbi aletler, kemerler, içki kapları ve kandiller gibi mezar eşyaları, türbeye defnedilenlerin cinsiyeti, mesleği, alışkanlıkları, defin tarihi gibi konularda bilgi verir.


DUVARLARDA OLDUKÇA GÜZEL RESİMLER BULUNMAKTA

Can, bu mezar odalarının duvarları ve tavanlarının renkli, karmaşık tablolarla süslendiğini, ancak birçoğunun bin yıl boyunca bozulduğunu söyledi. Bu odaların 24'ündeki duvar resimleri hala görülebiliyor ama kötü durumdalar. 

Blaundos antik kentinde duvar resimleri ve hazinelerle dolu 400 taş oyma oda mezar keşfedildi


Can, "Bu mezarlardan bazıları uzun zaman önce çobanlar tarafından hayvan barınağı olarak kullanılıyordu" dedi. "Freskler, o dönemde çıkan yangınlar nedeniyle yoğun ve siyah bir kurum tabakasıyla kaplanmıştı." Ancak restorasyon-koruma ekibi bazı resimleri temizleyerek duvarlara boyanmış canlı çiçek, geometrik ve figüratif sahneleri ortaya çıkardı. 

Can, "Asmalar, çeşitli renklerde çiçekler, çelenkler, çelenkler, geometrik panolar en sık kullanılan motiflerdir" dedi. "Bunlara ek olarak Hermes (Merkür), Eros (Cupid) [ve] Medusa gibi mitolojik figürler ile kuş, köpek gibi hayvanlar da geniş panolarda yer alıyor."

Kazılacak yüzlerce mezarın daha olduğunu ve "önümüzdeki yıllarda nekropolde yapılacak kazılarla tüm duvar resimlerinin ortaya çıkacağını" kaydetti.

Ekip ayrıca ölen kişilerin atalarının yanı sıra cinsiyet, yaş ve beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkaracak DNA ve kimyasal çalışmalar yapmayı da planladığını söyledi.

Blaundos turistlere açıktır. Kazılar şehri daha fazla ortaya çıkarırken Can, yeni bulguları korumayı ve dünya ile paylaşmayı umuyor.


Bu yazı ilk defa : WordsSideKick.com'da yayınlandı.




PAYLAŞ
Banner

Edonikon Turkiyenin Bilgi Koridoru

YORUMUNUZU YAZINIZ:

0 comments: